Wales

Het land van de draak (12 dagen)

Beschikbaar doorheen het jaar

Wales

Het land van de draak (12 dagen)

Beschikbaar doorheen het jaar

Wales is het land van de draak, met een bodemloos vat aan legenden, een sprookjesachtige, muzikale eigen taal, verbijsterende culturele tradities en een adembenemende natuur. Wales is niet zo groot, maar kan toch trots zijn op haar heel gevarieerde landschappen, dat bezaaid ligt met besneeuwde bergtoppen, ongerepte zandstranden en klifkusten en tal van sluimerende dorpjes.

 

* Opmerking: Dit is een voorbeeldprogramma. Je kan jou hier niet individueel op inschrijven. Wij kunnen deze reis wel verwezenlijken bij een groepsaanvraag. Meer info via info@ctt.be.

reisbeschrijving

Thema's
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

01 Schiphol - Cardiff

Vlucht van Schiphol (Amsterdam International Airport) naar Cardiff, de hoofdstad van Wales. Afhankelijk van de vluchturen kan nog een stadsrondrit in Cardiff worden georganiseerd. Avondmaal en logies in ons hotel te Cardiff.

02 Cardiff

Vandaag verkennen we de hoofdstad van Cardiff. We rijden eerst naar Cardiff Bay voor een verkwikkende wandeling langsheen The Senedd, een uniek architecturaal gebouw dat door de befaamde architect Richard Rogers werd ontworpen, het Wales Millennium Centre, het nationale kunstencentrum van Wales, het iconische Pierhead Building, en de Noorse kerk, waar niemand minder dan schrijver Roald Dahl werd gedoopt. Daarna keren we terug naar het centrum van Cardiff voor de lunch. Na de middag verkennen we het historische centrum en brengen we een bezoek aan Cardiff Castle. Wie dat wenst, kan ook een bezoekje brengen aan het National Museum, dat gratis te bezichtigen is. Avondmaal en logies in ons hotel te Cardiff.

03 Cardiff – Bridgend

Geen bezoek aan Cardiff is compleet zonder langs te gaan bij St Fagan’s National History Museum, als het ware het Bokrijk van Wales. Het openluchtmuseum werd op 1 november 1948 geopend en toont meer dan 40 originele gebouwen uit Wales. Het openluchtmuseum werd ondergebracht in de tuinen van St Fagan’s Castle, dat eveneens een bezoekje werd opgenomen in het geheel. Lunch ter plaatse. Na de middag rijden we naar de omgeving van Bridgend. We gaan er op visite bij Ewenny Pottery, één van de oudste pottenbakkerijen van Wales. Al 8 generaties lang maakt de familie Jenkins er potten, maar de site fungeerde al als pottenbakkerij in 1427. We houden op weg terug naar Cardiff ook nog even halt bij de burchtruïne van Coity Castle, waar we een mooi vergezicht voorgeschoteld krijgen. Avondmaal en overnachting in ons hotel te Cardiff.

04 Flat Holm

Het kleine eilandje Flat Holm, gelegen op 8 km van de kust van Cardiff, biedt een weelde aan geschiedenis en natuur. In de vroege middeleeuwen was het eilandje een veilige haven voor Vikingen en smokkelaars. Later werd het een rustoord voor monniken, maar in de Victoriaanse periode werd het eiland versterkt tot een militaire positie, die zelfs in WO II nog een belangrijke rol speelde. Het was ook op dit eiland dat Guglielmo Marconi in 1897 het eerste radiobericht over water ontving. We varen vanuit Cardiff naar Flat Holm voor een bezoek aan het voormalig Victoriaans hospitaal waar cholerapatiënten hun laatste levensdagen (of -jaren) mochten slijten. Het hospitaal is tot ruïne vervallen, maar de Welshe overheid liet er een heuse toeristische attractie van maken. We bezichtigen ook de Palmerston Forts, een aantal artilleriebatterijen die het militaire belang van het eiland is de verf zetten. En natuurlijk is ook de imposante witte vuurtoren een bezoek meer dan waard. Terug naar Cardiff voor avondmaal en overnachting.

05 Caerphilly – Blaenavon – Newport

Vandaag trekken we naar één van de meest indrukwekkende kastelen van Wales: Caerphilly Castle. Het kasteel, het grootste van Wales en het op 1 na grootste van het Verenigd Koninkrijk, strekt zich uit op een kunstmatig gecreëerd eiland van circa 30 ha groot. Caerphilly – geboorteplek van komiek Tommy Cooper – is ook bekend voor de Caerphilly Cheese, een brokkelige harde kaas. Jaarlijks vindt in de zomer trouwens het Big Cheese Festival plaats in Caerphilly. Lunch in Caerphilly. Na de middag rijden we naar het nationaal museum van de steenkoolindustrie in Blaenavon. In het Big Pit National Coal Mining Museum kunnen we effectief de voormalige steenkoolmijnen ondergronds bezichtigen, maar we krijgen ook inzicht in de leef- en werkomstandigheden van de mijnwerkers in de voormalige nutsgebouwen. De ruïnes van Blaenavon Ironworks tonen dan weer hoe belangrijk de ijzerindustrie in de regio is geweest. Vervolgens naar de omgeving van Newport voor een bezoek aan de tuinen van Tredegar House. Avondmaal en overnachting in ons hotel te Cardiff.

06 Brecon Beacons – Carmarthen – St-David’s – Aberystwyth

We verlaten de Welshe hoofdstad en rijden door het prachtige landschap van The Valleys – waar o.a. Sir Tom Jones geboren werd – en het Brecon Beacons National Park, met o.a. de Pen Y Fan, een geliefde plek bij bergwandelaars. We houden uiteraard een fotostop in het nationaal maar rijden dan verder naar Carreg Cennen Castle, een romantische burchtruïne. Het verhaal van Carreg Cennen Castle gaat terug op de 13de eeuw, maar de heuvel waarop de Normandische burcht werd gebouwd, was al in de prehistorie bewoond. De vergezichten die je voorgeschoteld krijgt, zijn fenomenaal, maar je kan ook de natuurlijke grot onder de burcht verkennen, die als duiventil werd ingericht. Voor de lunch rijden we naar Carmarthen. Na de middag verder naar St David’s voor een bezoek aan de kathedraal van de nationale patroonheilige van Wales. St-David stichtte al in de 6de eeuw een klooster op de site van de huidige kathedraal, die gebouwd werd eind 12de eeuw. De romaanse kerk werd echter in de 13de eeuw door een aardbeving getroffen en grotendeels heropgebouwd in vroeggotische stijl. Vervolgens rijden we langs de westkust van Wales naar het pittoreske kuststadje Aberystwyth. Avondmaal en overnachting in ons hotel te Aberystwyth.

07 Elan Valley – Newtown – Powys

Vanuit Aberystwyth rijden we naar de vallei van de Elan. In het bezoekerscentrum krijgen we een inleiding op het belang van de rivier en de vallei inzake waterbevoorrading voor Wales en Engelse steden zoals Birmingham. Een rondrit doorheen de vallei brengt ons langs een aantal Victoriaanse dammen. Een plaatselijke ‘ranger’ geeft daarbij de nodige uitleg. Vervolgens naar Newtown voor de lunch. Na de middag verder naar Powis Castle, het imposante kasteel dat i.o.v. de Welshe prins Gruffydd ap Gwenwynwyn werd gebouwd. Dat het kasteel door de prins van Wales werd gebouwd in een gebied dat door de Normandiërs werd geregeerd, is toch wel opmerkelijk. We brengen een bezoek aan het kasteel, dat tot 1952 de thuisbasis was voor de Graaf van Powis, en genieten uiteraard ook van de mooi formele tuinen die op de helling voor het kasteel werden aangelegd. Avondmaal en overnachting in ons hotel te Aberystwyth.

08 Portmeirion – Blaenau Ffestiniog – Colwyn - Llandudno

Na het ontbijt rijden we het Snowdonia National Park in. De natuurpracht is overweldigend. De regio doet heel erg denken aan de Schotse Highlands. We brengen een bezoek aan Portmeirion, een creatie van de Welshe architect Clough Williams-Ellis, die wou bewijzen dat natuurschoon tot een dorp kon worden ontwikkeld zonder afbreuk te doen aan de natuurlijke schoonheid. Hij haalde zijn inspiratie vooral aan de Italiaanse Rivièra. Een bezoek aan Portmeirion levert alvast uitzonderlijke kiekjes op… Lunch ter plaatse. Na de middag rijden we via Blaenau Ffestiniog, bekend omwille van de leisteenproductie, die toch een enorme impact heeft gehad op het landschap, naar Colwyn Bay voor een bezoek aan Bodnant Gardens. De tuin, uitgebaat door de National Trust, wordt als één van de mooiste tuinen van Wales bestempeld. Daarna verder via Conwy (met een zicht op de ruïne van Conwy Castle) naar Llandudno, een Victoriaans pareltje. We verblijven in de grootste badplaats van Noord-Wales, waar we ook de langste pier van Wales terugvinden. Avondmaal en overnachting in ons hotel te Llandudno.

09 [topper!] Llanberis

Vanuit Llandudno rijden we naar Llanberis. We nemen er de trein naar de top van de hoogste berg van Wales: de Snowdon. Het zicht is er bij mooi weer spectaculair. We keren op de middag terug met de bergtrein naar Llanberis. Lunch ter plaatse. Na de middag brengen we een bezoek aan het nationaal museum voor de leisteenindustrie – het National Slate Museum dat werd ondergebracht in de voormalige leisteenmijnen van Dinorwig – en rijden we doorheen de overweldigende Llanberis Pass. Avondmaal en overnachting in ons hotel te Llandudno.

10 Llandudno – Great Orme

Vandaag houden we het rustig. Na het ontbijt wandelen we tot aan het Victoria Station, waar we de tram nemen naar de top van de Great Orme, een landtong die zich ten noorden van de badplaats Llandudno uitstrekt. De Great Orme Tramway is de enige tram in Groot-Brittannië, die door een kabel naar boven wordt getrokken. Boven op de top maken we een wandeling in het Great Orme Country Park langsheen o.a. de Hill of Names, de Great Orme Mines en de ruïnes van de voormalige kustartillerieschool, die tijdens WO II hier werd uitgebouwd. Prachtige vergezichten zijn nooit ver uit de buurt. Avondmaal en overnachting in ons hotel te Llandudno.

11 Caernarfon – Anglesey

Na het ontbijt rijden we naar Caernarfon waar we het plaatselijke kasteel bezoeken. Caernarfon Castle, waar de investituur van de Prins van Wales nog steeds plaatsvindt, werd gebouwd in opdracht van de Engelse koning Edward I in de ‘Ring around Snowdonia’ om de Welshe opstandelingen onder de knoet te houden. Lunch in Caernarfon, de geboortestad van David Lloyd George. Na de middag maken we een rondrit op het eiland Anglesey, dat met slechts 2 bruggen met het Welshe vasteland verbonden is. We houden tijdens onze rondrit halt in het dorp met de langste naam ter wereld, de prehistorische grafkamer van Bryn Celli Ddu en vuurtoren van South Stack (waar tal van papegaaiduikers en andere typische watervogels kunnen worden gespot). Avondmaal en overnachting in ons hotel te Llandudno.

12 Pontcysyllte Aqueduct – Chester – Liverpool – Brussel

Na het ontbijt rijden we naar een stukje Unesco werelderfgoed: Pontcysyllte Aqueduct. Dit meesterwerkje van Thomas Telford maakte het mogelijk om via het Shropshire Union Canal de vallei van de rivier Dee over te varen. We maken een boottochtje over het hoogste bevaarbare aquaduct van Wales. Daarna rijden we naar de Engelse stad Chester. Tijdens een stadswandeling ontdekken we niet alleen de Romeinse roots van de stad, maar brengen we ook een bezoek aan Chester Cathedral en de typische “Rows”. We voorzien voldoende tijd voor de lunch en shopping in de geboorteplaats van o.a. acteur Daniel Craig (James Bond) en voetballer Michael Owens. Daarna rijden we naar de luchthaven van Liverpool. Vlucht van de John Lennon International Airport naar Brussels International Airport in Zaventem.

PRIJS & INFO

Prijsvork €€

Wil je een prijsvoorstel op maat van jouw groep? Vraag dan deze reis aan!

INBEGREPEN
 • Vlucht van Schiphol naar Cardiff
 • Vlucht van Liverpool naar Zaventem
 • Luxeautocar ter plaatse gedurende de volledige reis
 • 11 overnachtingen op basis van halfpension
 • Alle lunches (m.u.v. de heen- en terugreis)
 • Alle in het programma vermelde bezoeken (zie hieronder)
 • Gespecialiseerde Nederlandstalige reisleider
 • Audioguides van Ortjes.com
 • Plaatselijke gidsen
 • Btw, luchthaventaksen, baantaksen, verblijfstaksen
 • Bijdrage garantiefonds
 • €5 non refundable dossierkost
UITSTAPPEN & TOEGANGSTICKETS
 • St Fagan’s National History Museum
 • Ewenny Pottery
 • Flat Holm Island Excursion
 • Caerphilly Castle
 • Big Pit National Coal Mining Museum
 • Carreg Cennen Castle
 • St David’s Cathedral
 • Elan Valley tour
 • Powis Castle
 • Portmeirion
 • Bodnant Gardens
 • Great Orme Tramway
 • Caernarfon Castle
 • Snowdon Mountain Railway
 • National Slate Museum
 • Pontcysyllte Aqueduct
 • Chester Cathedral
NIET INBEGREPEN
 • Persoonlijke uitgaven
 • Annulerings- en reisbijstandsverzekering: 7% van de totale reissom

Foto's